fbpx
Skip to content
CREATIVESTORY_Eline van den Bergh_freelance content marketeer_copywriting

Copywriting

Copywriting is het schrijven van een teksten met als doel het overtuigen van de lezer. Een tijd geleden las ik onderstaande quote over copywriters:

A copywriter is a salesperson behind a typewriter” - Judith Charles 

Ondanks dat de gemiddelde copywriter zijn/haar teksten niet meer op een typemachine zal schrijven, vond ik dat het de essentie van copywriting heel goed samenvat. In principe doet een copywriter, ook wel tekstschrijver, niks anders dan potentiële klanten overtuigen door middel van teksten. Een goede copywriter weet dan ook hoe iets het beste geformuleerd kan worden om het gedrag van lezers te beïnvloeden.

Eline van den Bergh freelance content marketeer en copywriting

Verschillende soorten copywriting

Als copywriter kan ik je van dienst zijn met verschillende soorten copywriting. Je kan hierbij denken aan:

 • Webteksten
 • Blogs
 • Teksten voor social media
 • Advertentieteksten
 • CTA’s
 • Folders/brochures
 • SEO-teksten

Ook kan het zijn dat je zelf aan het schrijven bent geslagen, maar dat je twijfelt over de kwaliteit van je teksten. In dat geval help ik je graag bij het herschrijven/redigeren van deze bestaande teksten. Hierbij zal ik niet enkel kijken naar mogelijke grammaticale fouten, maar ook naar de zinsopbouw en het woordgebruik.

SEO copywriting

SEO-teksten voor betere vindbaarheid

Goede SEO-teksten zorgen voor een betere vindbaarheid van jouw website. Uiteraard kan je ook adverteren om beter gevonden te worden op Google, maar dit kost je elke maand weer geld. Je betaalt dan voor elke bezoeker die via een advertentie op jouw website terechtkomt. Wanneer je er echter voor kiest om te investeren in een goede copywriter die SEO-teksten voor je kan schrijven, zal je zien dat je hier op de langere termijn meer aan hebt. Je krijgt immers elke maand weer gratis organisch verkeer naar jouw website! Let hierbij wel op het type SEO-teksten dat je op jouw website plaatst. Alleen vindbaar zijn is immers niet genoeg, uiteindelijk draait het om conversies. Naast het gebruiken van de juiste zoektermen dient een SEO tekstschrijver de lezer dus te motiveren om jouw product/dienst af te nemen.

Wat levert een professionele (SEO) copywriter jou op?

 • De pagina’s van jouw website komen hoger te staan in Google
 • De content op jouw webpagina’s is afgestemd op de zoekintentie van jouw potentiële klanten
 • De SEO-teksten sluiten aan op de doelgroep van jouw bedrijf
 • GRATIS organisch verkeer naar jouw website

Als SEO-tekstschrijver schrijf ik teksten die enerzijds zorgen voor een betere vindbaarheid en anderzijds aansluiten bij hetgeen waar jouw potentiële klanten naar op zoek zijn. De teksten zullen dus niet enkel geschreven zijn voor de zoekmachines maar ook daadwerkelijk iets toevoegen aan jouw website.

Copywriting blogs

Bloggen

Vergroot het bereik en de vindbaarheid van je merk door het schrijven en plaatsen van blogs op jouw website. Dit maakt het voor zowel nieuwe als bestaande volgers gemakkelijker om je te vinden. Een blog stimuleert bovendien het websiteverkeer van jouw website, waardoor er meer potentiele klanten op je website zullen komen.

Copywriting FAQ

Wat houdt copywriting in?

Copywriting is het proces van het creëren van geschreven content, zoals reclame- of marketingmateriaal, met als doel het promoten van een product, dienst of idee. Het primaire doel van copywriting is om de lezer te overtuigen en te verleiden tot actie, zoals het kopen van een product of het aanvragen van een dienst. Het gaat niet alleen om het schrijven van goede teksten, maar ook om het begrijpen van de doelgroep en het overbrengen van de juiste boodschap op de meest effectieve manier.

Hoe begin ik met copywriting voor mijn bedrijf?

Als je wilt beginnen met copywriting voor je bedrijf, zijn hier een paar stappen die je kunt volgen:
1. Bepaal je doelgroep: Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten voor wie je schrijft. Bepaal wie je ideale klanten zijn en wat hun behoeften en wensen zijn. Dit zal je helpen om gerichte, effectieve en relevante berichten te schrijven.
2. Bepaal je boodschap: Wat wil je dat je doelgroep weet over je bedrijf of product? Wat zijn de voordelen en USP’s van je producten of diensten? Dit is de kern van je boodschap en het is belangrijk om dit duidelijk en overtuigend te communiceren.
3. Kies je platform: Kies het platform waarop je je copywriting gaat publiceren, zoals je website, social media, e-mails, of advertenties. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te weten wat werkt voor elk platform.
4. Schrijf je tekst: Schrijf duidelijke, beknopte en overtuigende teksten die je boodschap duidelijk communiceren. Zorg ervoor dat je tekst past bij je doelgroep en dat je gebruikmaakt van de juiste tone of voice en stijl. .
5. Test en meet je resultaten: Meet de effectiviteit van je copywriting door middel van bijvoorbeeld Google Analytics. Test verschillende versies van je copywriting om te zien wat het beste werkt en pas je strategie aan waar nodig.

Kan iedereen teksten schrijven?

Waar een wil is, is een weg. 🙂 Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat copywriting een vaardigheid is die tijd kost om te ontwikkelen. Als je niet goed weet waar je moet beginnen, kan het inhuren van een professionele copywriter of het volgen van een cursus of training je helpen om de basisprincipes te begrijpen en te leren hoe je effectieve copywriting kunt maken. Wil je de copywriting van jouw bedrijf graag uitbesteden aan een freelancer? Dan ben je bij CREATIVESTORY aan het juiste adres! Ik help je graag met teksten voor jouw website, socialmediakanalen, mails, etc. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op via het contactformulier!